Slow marketing eli hidas markkinointi on vastaisku digimaailman hektisyydelle. Jos sinäkin olet väsynyt jatkuvaan informaatiotulvaan, keskinkertaisiin sisältöihin ja loputtomaan kiireeseen julkaista uutta, jatka lukemista. Hitaan markkinoinnin ytimessä on ajatus siitä, että vähemmän on enemmän.

Digitaalisuuden myötä sisältöjen – siis tekstin, kuvan, videon, audion – määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kilpailu huomiosta on kovaa, ja siinä kilpailussa toimivana taktiikkana on pitkään nähty se, että ollaan esillä mahdollisimman paljon. Myös alustojen algoritmit suosivat säännöllistä ja tiivistä julkaisutahtia. Sisällöt ovat koko ajan lyhyempiä ja nopeatempoisempia.

Tällä kehityksellä on monia seurauksia. Verkko on täynnä keskinkertaista ja siis suorastaan huonoa ja turhaa sisältöä. Podemme informaatioähkyä. Laiskistumme sisällönkuluttajina emmekä enää jaksa keskittyä pitkään artikkeliin, elokuvaan tai romaaniin. Vietämme iltoja skrollailen puhelinta päämäärättömästi, vaikka emme oikeastaan haluaisi. Tuskastumme suoratoistopalveluiden loputtoman valikoiman äärellä.

Hitaiden sisältöjen kaipuu

Slow marketing on markkinoinnin vastaisku tälle kaikelle. Laajemmin ilmiön voisi ajatella ylipäätään kaipuuna hitaampien sisältöjen pariin. Tästä kielii esimerkiksi suomalaisten (myös minun) tuore Substack-innostus, uutiskirjeiden uusi nousu ja se, että blogeista ollaan taas alettu puhua varteenotettavana julkaisukanavana.

Journalismin saralla vastaiskuna klikkijournalismin kiihtyvälle tahdille on muun muassa vastikään perustettu uusi, jäsentensä rahoittama verkkomedia Uusi Juttu.

Meillä ei ole mainoksia, emmekä juokse jokaisen kohun tai rasahduksen perässä. Haluamme poimia puolestasi olennaisen informaatiotulvasta: emme vain kerro, mitä on tapahtunut, vaan haluamme myös kertoa miksi.

uusijuttu.fi

Slow marketing käytännössä

Hidas markkinointi siis korostaa harkittua ja pitkäjänteistä tekemistä. Se perustuu ajatukseen siitä, että markkinointi ei ole pikavoittojen tavoittelua, vaan strategista ja arvoihin perustuvaa toimintaa. Slow marketing ei tarkoita pelkästään sitä, että tehdään vähemmän, vaan että tehdään paremmin.

Harvemmat mutta merkityksellisemmät julkaisut palvelevat yleisöä paremmin ja jättävät tilaa myös sisällön sulattelulle. Ei siis enää postaamista vain postaamisen vuoksi, vaan huolella suunniteltua ja aidosti kiinnostavaa sisältöä.

Geneerisen hötön sijaan panostetaan asiantuntevasti tuotettuihin, kiinnostaviin ja oivaltaviin sisältöihin. Yksittäisten viraalihittien sijaan keskitytään sitoutuneen yleisön luomiseen ja vahvistamiseen.

Laadukkaat sisällöt kestävät myös aikaa ja palvelevat kohderyhmää pitkällä aikavälillä. Orgaaninen löydettävyys tuo pitkäaikaisia tuloksia ja vähentää jatkuvan sisällöntuotannon tarvetta. Siksi kannattaa panostaa hakukoneoptimointiin (enkä tarkoita vain perinteisiä hakukoneita, kuten Googlea, vaan myös somea).

Hidas markkinointi on ennen kaikkea ymmärrystä siitä, mihin kannattaa käyttää aikaa ja mihin ei. Ei pidä pyrkiä olemaan läsnä kaikilla alustoilla, vaan valita itselle ja omalle kohderyhmälle olennaisimmat kanavat ja julkaista vain silloin, kun on oikeasti jotain sanottavaa.

Kuuntele lisää aiheesta Reetta Vahasen ja Ellen Inton Tyypit-podcastissa – tästä bongasin käsitteen itse ensimmäisen kerran!

Tehdäänkö töitä yhdessä?