Onnistunut briiffi kertoo freelance-sisällöntuottajalle napakassa paketissa, mitä ollaan tekemässä ja miksi. Monia asioita voimme suunnitella myös yhdessä!

Hyvän briiffin avulla freelancer pääsee helposti käsiksi siihen, mitä tekstillä tavoitellaan ja millä keinoilla siihen päästään. Tekstistä tulee nopeammin juuri sellainen kuin sinun organisaatiosi tarvitsee. Kun toimeksiantajana olet kerran koonnut yhteen tarvittavat tiedot ja ohjeet, säästää se meiltä molemmilta aikaa jatkossa.

Mitä hyvä briiffi sisältää?

1. Tekstin tavoite ja käyttötarkoitus

Markkinointiviestintään tehtävillä artikkeleilla voi olla monenlaisia käyttötarkoituksia. Sisältömarkkinointi on yleisnimitys sisällöille, jotka tuovat arvoa yleisölle ja tukevat markkinoinnin tavoitteita ilman suoraa myyntiä. Brändisisältö rakentaa mielikuvaa ja tunnetta brändistä. Konversiosisältö tähtää toimintaan, kuten ostopäätökseen tai yhteydenottoon ja hakukoneoptimoitu sisältö on suunniteltu tukemaan orgaanista näkyvyyttä hakukoneissa.

Sisällöntuotannossa voidaan hyödyntää myös eri lajityyppejä. Onko kyseessä haastattelumuotoon tehty asiantuntija-artikkeli vai minämuodossa kirjoitettu subjektiivisempaan näkökulmaan nojaava blogikirjoitus? Tuotelähtöinen artikkeli on informatiivinen tai tarinallistettu sisältö, joka esittelee tuotteen tai palvelun. Asiakastarinassa kerrotaan tuotteesta tai palvelusta asiakkaan kokemuksen kautta. Työntekijätarinassa taas kerrotaan organisaatiosta työntekijän kokemusten kautta.

2. Ydinviesti

Minkä yhden asian haluaisit ihmisten muistavan tekstin luettuaan?

3. Kohderyhmä

Kerro mahdollisimman konkreettisesti, kenelle teksti on suunnattu. Millaisia tarpeita heillä on? Mitä heidän haasteitaan olemme ratkaisemassa? Mitä erityispiirteitä kohderyhmällä on? Miten he suhtautuvat organisaatioosi? Miten haluamme lähestyä heitä? Millainen tyyli heitä puhuttelee?

B2B:ssä on tärkeää pohtia, minkä verran halutaan käyttää alan sanastoa ja ammattijargonia. Jos teksti on suunnattu toisille saman alan ammattilaisille, asiantuntijakieltä voi toki käyttää. Itse kuitenkin kehotan välttämään jargonia ja käyttämään aina mahdollisimman selkeää kieltä. Freelancerille kannattaakin vinkata alan keskeiset käsitteet.

Jos brändillesi on muotoiltu äänensävy, muista jakaa se myös freelancerille. Jos kirjallista tone of voice -dokumenttia ei ole tehty, pyri kuvailemaan lyhyesti, millaista tyyliä toivot: rento ja innostunut vai enemmän kuiva ja asiallinen? Lämmin vai neutraali, rohkea vai hillitty?

4. Haastateltava tai muu lähdemateriaali

Useimmiten kirjoittamani tekstit rakentuvat jonkinlaisen haastattelun pohjalle, oli haastateltava sitten organisaation oma asiantuntija, asiakas tai yhteistyökumppani. Pohdi, keitä henkilöitä tekstiin halutaan mukaan, ja miksi juuri heidät? Kysymyksiä ei tarvitse miettiä valmiiksi, mutta jos jokin tietty kysymys tai teema halutaan esiin, mainitse se briiffissä.

5. Tekstin julkaisupaikka ja muotoseikat

Kuinka pitkä tekstin olisi hyvä olla? Millaisia otsikkoa, ingressiä ja väliotsikkoja toivot? Jos mahdollista, laita benchmarkiksi teksti, josta toivot freelancerin ottavan mallia. Muista myös huomioida kuvitus. Jos haastateltavalta tarvitaan kuva, voit pyytää freelanceria kysymään kuvaa haastattelutilanteessa.

6. Aikataulu

Aikataulu auttaa sisällöntuottajaa suunnittelemaan työnsä ja varmistaa, että teksti valmistuu ajoissa. Kerro myös, jos sisältö liittyy tiettyyn kampanjaan, tapahtumaan tai muuhun julkaisuajankohtaan.

7. Muuta huomioitavaa

Onko aiheesta jo tehty aiemmin viestintää tai löytyykö muuta materiaalia, jota kannattaa hyödyntää? Onko jotain näkökulmia tai yksityiskohtia, joita pitää ehdottomasti välttää?

Entä jos en vielä tiedä, mitä haluan?

Ei hätää! Usein sisällöntuottaja voi myös auttaa kirkastamaan ajatuksia ja tarjoamaan näkökulmia. Tärkeintä on jakaa riittävästi taustatietoa ja käydä aitoa vuoropuhelua, jotta suunnittelussa päästään eteenpäin. Soitellaan, mennään lounaalle tai pidetään etäpalaveri ja mietitään, miten yhteistyö kannattaisi startata!

Haluatko tilata minulta artikkelin?